Jindřich Šídlo: „Bavit se v roce 2016 o objektivitě je naprosto zbytečné“

jindrich-sidlo2Bývalý analytik Hospodářských novin, aktuálně člen redakce portálu Seznam Zprávy Jindřich Šídlo navštívil v Olomouc. Představil se v diskuzi s politologem Pavlem Šaradínem z Univerzity Palackého na téma Stav českých médií. Událost přilákala plnou aulu posluchačů.

V devadesátiminutové debatě aula plná účastníků vyslechla názory Pavla Šaradína a Jindřicha Šídla. Novinář sice na akci dorazil se zpožděním díky „chybě v mapách,“ ale o to očekávanější jeho příchod byl. Diskuze probíhala formou pokládání dotazů přímo na místě nebo předem pomocí internetového portálu.

jindrich-sidlo1Různorodé otázky mnohdy Jindřicha Šídla dovedly až k úsměvu. Týkaly se například vlivu médií na demokracii, kde se dle diskutujících projevuje velmi malá prestiž novinářské profese se kterou klesá i důvěryhodnost. Podstatný je také tlak, který je na média vyvíjený. Došlo i na sociální sítě a internetové televize. Za nejlepšího politického moderátora označil Martina Veselovského a jako jediný investigativní pořad Reportéři ČT.

„Bavit se o objektivitě v roce 2016 je naprosto zbytečné,“ odpověděl Šídlo na otázku o nestrannosti médií. Názor zdůvodnil pomocí množství procesů, kterými musí informace procházet, než se stane přístupnou všem. Bez povšimnutí nezůstali ani aktuální témata jako návrh vrácení zákona proti hanobení prezidenta nebo americké volby. Těch se reportér účastnil z New Yorku a když pomine dlouhé fronty na letišti a padající internet, hodnotí je jako velmi silný a zajímavý zážitek.

Jako studentka žurnalistiky, které tato přednáška přilákala především, jsem ale odcházela s rozporuplnými dojmy. Nejlepší léta české žurnalistiky už jsou prý za námi a její jednooborové studium nedává mnohdy potřebnou odbornou znalost témat.

jindrich-sidlo3Jindřich Šídlo byl bezesporu dominantní osobností diskuze. Novinář, který má za sebou působení v médiích, jakými jsou například Respekt, MF DNES, Hospodářské noviny nebo také Česká televize je od letošního roku členem videozpravodajské sekce portálu seznam.cz, kam jej přizval spoluzakladatel serveru Aktualně.cz Jakub Unger. Za dobu své novinářské kariéry získal Cenu Ferdinanda Peroutky, Novinářskou cenu nebo byl v anketě Tweet zvolen osobností roku českého twitteru.

 

Přidat komentář